Εκτύπωση

Γνωρίστε την ανατολική Εύβοια

ΠΗΓΗ: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Ανατολική Εύβοια

Παραλίες χιλιομέτρων μπροστά στο Αιγαίο

Από τον Κάλαμo μέχρι τη Μουρτερή και από το Αυλωνάρι ως την Οχθωνιά, αυτή η όχι και τόσο γνωστή γωνιά της ελληνικής υπαίθρου κρύβει ομορφιές που ικανοποιούν, κυρίως, αυτούς που αναζητούν την ακατέργαστη και άγρια ομορφιά που προσφέρει το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου και η εναλλαγή της πυκνής βλάστησης με το γκρίζο των βράχων και το χρυσαφί της άμμου.

Παραλία Μουρτερής Υπάρχει μια περιοχή στα ανατολικά της Εύβοιας, που οι παραλίες απλώνονται για χιλιόμετρα και είναι ακόμη παρθένες, με ελάχιστη οικιστική και τουριστική ανάπτυξη. Κι αυτά μόλις 2 ώρες από την Αθήνα. Την Κορασίδα, τον Κάλαμο, τη Μουρτερή τις έχουν ανακαλύψει, τα τελευταία χρόνια, όσοι έψαξαν για εναλλακτικούς προορισμούς, μακριά από την πολυκοσμία των δημοφιλών προορισμών, όσο το δυνατόν πιο κοντά στην Αθήνα. Κι είναι, αλήθεια, παραλίες που κρατούν ακόμη την αυθεντικότητα του τοπίου, δεν έχουν αλλοιωθεί από την οικιστική ανάπτυξη και σας δίνουν την ευκαιρία να απολαύσετε αβίαστα τις χαρές της θάλασσας. Φυσικά, το ενδιαφέρον σας μπορεί εύκολα να στραφεί στον επιβλητικό ορεινό όγκο που βρίσκεται πίσω από τις ακτές, σε μια περιοχή με γραφικά χωριά, όπως το Αυλωνάρι, η Οκτωνιά, η Αχλαδερή και το Όριο.

Από τους ελαιώνες και τα περβόλια στις όμορφες ακτές

Ο μεγαλύτερος οικισμός της περιοχής και έδρα του Δήμου Αυλώνος είναι το Αυλωνάρι, που μπορεί να αποτελέσει ορμητήριο για να γνωρίσετε τη γύρω περιοχή. Πολιτεία πολύπαθη στο πέρασμα των αιώνων, αφού γνώρισε πολλούς κατακτητές, το Αυλωνάρι είναι ένας γραφικός οικισμός που απλώνεται πάνω σε λόφο, στο κέντρο ενός εύφορου κάμπου. Στην κορυφή του δεσπόζουν δύο διαφορετικά μεταξύ τους μνημεία, ο μεσαιωνικός Πύργος και ο ορθόδοξος ναός του Αγίου Νικολάου, σε θέση και τα δύο με μοναδική θέα στη γύρω περιοχή. Άλλωστε, ο Πύργος, που διατηρείται ακόμη σε πολύ καλή κατάσταση, χρησιμοποιήθηκε στα χρόνια των Ενετών ως τμήμα ενός συστήματος πύργων - παρατηρητηρίων που διευκόλυναν την επικοινωνία μεταξύ των οικισμών της ευρύτερης περιοχής, ιδίως σε καιρούς επιδρομών. Έχει ύψος 19 μέτρα και είναι κατασκευασμένος από τεράστιους λίθους και μικρά κεραμίδια.
Στο Αυλωνάρι διακρίνει κανείς, από την πρώτη στιγμή, την οικονομική ευρωστία την οποία διέθετε η κωμόπολη στο όχι και τόσο μακρινό παρελθόν. Τη βλέπει στα υπέροχα αρχοντικά που υπάρχουν διάσπαρτα μέσα στα στενά δρομάκια του οικισμού, χτισμένα με μάρμαρο και πέτρα και ιδιαιτέρως προσεγμένη αρχιτεκτονική γραμμή. Οι τυχεροί που θα κατορθώσουν να βρεθούν στο εσωτερικό ενός από αυτά, θα μπορέσουν να θαυμάσουν εξαίρετες τοιχογραφίες, από σπουδαίους καλλιτέχνες της εποχής.

Κοντά στην κεντρική πλατεία του Αυλωναρίου βρίσκεται το ιδιωτικό Λαογραφικό Μουσείο Σταμάτη Χρυσοστάλη. Ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα, μέσα από τα εκθέματά του, να πάρει πληροφορίες για την καθημερινότητα και την αγροτική ζωή των κατοίκων της Εύβοιας και των Βόρειων Σποράδων, τα παλιότερα χρόνια.

Ακριβώς πίσω από το Αυλωνάρι, στην τοποθεσία “Κάναλης”, υπάρχει μια ρεματιά που θα κεντρίσει το ενδιαφέρον σας, εξαιτίας της πυκνής βλάστησης από πλατάνια, βελανιδιές, ελιές, κυπαρίσσια και άλλα δέντρα, αλλά και λόγω  της ύπαρξης τεσσάρων παλιών νερόμυλων που σώζονται στα νερά της. Εδώ είναι κτισμένος και ο ναός της Παναγίας Ελεούσας, βυζαντινός που ανακαινίστηκε το 1976. Γεμίστε τα παγούρια σας με το χωνευτικό νερό που τρέχει στη βρύση της και συνεχίστε την περιήγησή σας προς τα Χάνια Αυλωναρίου, τον οικισμό που βρίσκεται στον κάμπο, πάνω στον κεντρικό δρόμο για Κύμη. Ακολουθώντας από τη διασταύρωση το δρόμο που σας γυρίζει προς το Αλιβέρι, θα διακρίνετε, στο αριστερό σας χέρι, πολύ κοντά στο δρόμο και μόλις ένα χιλιόμετρο μακριά από τα Χάνια Αυλωναρίου, τον τρισυπόστατο βυζαντινό ναό του Αγίου Δημητρίου, από τους ομορφότερους αρχιτεκτονικά της Στερεάς Ελλάδας. Χτίστηκε διαδοχικά σε τρεις φάσεις, από τον 11ο έως και τον 14ο αιώνα και είναι γεμάτος με αγιογραφίες, εξαίρετα δείγματα τέχνης του 13ου και 14ου αιώνα.

Στην Οκτωνιά και στην Αχλαδερή

Οκτωνιά Θα συνεχίσετε την περιήγησή σας με κατεύθυνση ανατολικά – βορειοανατολικά, σε μια διαδρομή που ανηφορίζει για το χωριό Οκτωνιά, αλλά λίγο πριν μπείτε στην τελική ευθεία, μπορείτε να παρακάμψετε για να δείτε από κοντά το Μοναστήρι του Αγίου Χαραλάμπους Λευκών. Πρόκειται για ένα βυζαντινό μοναστήρι, χτισμένο σε υψόμετρο 460 μέτρων, ανάμεσα σε πανύψηλες λεύκες και απεριόριστη θέα προς τον κάμπο του Αυλωναρίου, την Κύμη και το Αιγαίο. Από την πηγή που αναβλύζει εδώ ποτίζονται πολλοί κήποι με λαχανικά και οπωροφόρα δέντρα, που συμπληρώνονται αρμονικά από δάφνες, ρείκια, αγριοτριανταφυλλιές. Το μοναστήρι και ο ναός που βρίσκεται στο εσωτερικό του αποτελούν κτίσματα μεγάλης αξίας και γι αυτό έχουν ανακηρυχθεί σε αρχαιολογικό μνημείο. Δυστυχώς, οι τοιχογραφίες στο εσωτερικό του ναού έχουν καταστραφεί, ωστόσο, αξίζει να προσέξετε τις φορητές εικόνες της διαλυμένης Μονής Καρυών, με σημαντικότερη εκείνη του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου.

Σε κοντινή απόσταση από τη Μονή Λευκών, θα διακρίνετε το Κάστρο Ποτίρι, ένα βυζαντινό και φράγκικο φρούριο που διατηρήθηκε μέχρι την Τουρκοκρατία. Η πρόσβαση είναι δύσκολη, αφού απαιτείται ανάβαση με τα πόδια από το Αυλωνάρι, αλλά η θέα θα σας αποζημιώσει, μαζί με ερείπια των τειχών, των δεξαμενών και των σπιτιών, αλλά και της εκκλησίας της Παναγίας, που είχε μετατραπεί σε κάστρο από τους Φράγκους. Μονή Αγίου Χαραλάμπους Λευκών. Επιστρέφοντας στη διαδρομή για Οκτωνιά, θα φτάσετε στο χωριό που πήρε το όνομά του, σύμφωνα με την παράδοση, από τους 8 νέους και τις 8 νέες, που έφτασαν ορφανοί και κυνηγημένοι από τους Τούρκους στην ακτή της Αϊλής και έφτιαξαν το χωριό. Η Οκτωνιά χωρίζεται σε 4 οικισμούς, τον κεντρικό στον οποίο δεσπόζει η εκκλησία του Αγίου Νικολάου στην πλατεία, το Πανωχώρι, τ' Αλώνια που είναι το κάτω χωριό και την Παναγιά. Η Οκτωνιά είναι χτισμένη κάτω από ένα επιβλητικό βραχώδες βουνό με μαγευτική θέα προς τη θάλασσα. Το προνόμιο αυτό το έχουν, κυρίως, πολλά από τα σπίτια που είναι χτισμένα στ' Αλώνια και στην Παναγιά. Από αυτές τις συνοικίες, άλλωστε, ο δρόμος συνεχίζει για τις παραλίες του χωριού, που βρίσκονται σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων. Πριν, όμως, συνεχίσετε για τη θάλασσα και εφόσον αισθάνεστε αρκετά ξεκούραστοι, ανεβείτε ως το Κάστρο της Οκτωνιάς ή “Κάστρο της Μεγάλης Σπηλιάς”. Βρίσκεται στο βραχώδες βουνό πάνω από το χωριό και κοντά στο δρόμο για την περιοχή “Καρβούνι”. Το κάστρο πήρε το όνομά του από τη σπηλιά που βρίσκεται νοτιοανατολικά στη θέση “Πηγάδι”, πίσω από το ξωκλήσι της Ζωοδόχου Πηγής. Στην περιοχή έχουν καταγραφεί και άλλες ενδιαφέρουσες σπηλιές, όχι, όμως, εύκολα επισκέψιμες. Στο Καρβούνι, που πήρε το όνομά του από τα στρώματα λιγνίτη που υπάρχουν στο υπέδαφός του, ίσως δείτε κάποιες από τις στοές που έβγαζαν το ορυκτό, μέχρι και πριν από μερικές δεκαετίες.

Στην ίδια περιοχή, αξίζει, ίσως, τον κόπο να αναζητήσετε τη Μονή του Αγίου Δημητρίου του Καταρράχτη, κυρίως εξαιτίας της τοποθεσίας που είναι χτισμένη, σε μια καταφυτη ρεματιά με μικρό καταρράχτη. Από το παλιό μοναστήρι σώζεται μόνο ο ναός, γεμάτος με σπάνιες αγιογραφίες, όπως η Παράσταση της Δευτέρας Παρουσίας.

Για τους φίλους της πεζοπορίας, ιδιαιτέρως ελκυστικές θα αποδειχθούν οι διαδρομές στο καταπράσινο Πανωχώρι. Παίρνοντας νερό από τη “Βρύση του Καρβουνιάρη”, μπορείτε να ανηφορίσετε με κατεύθυνση ανατολικά, μέσα από θεόρατες καρυδιές, πλατάνια και κάθε λογής υδρόφιλα φυτά, πλάι σε ρυάκια, μέχρι να βγείτε αρκετά ψηλότερα, έξω από το χωριό, σε βραχώδες σημείο, απ' όπου θα ατενίσετε τα νερά του Αιγαίου.

Επιστρέφοντας στον κεντρικό δρόμο για Αλιβέρι και μόλις 5 χιλιόμετρα από τα Χάνια Αυλωναρίου, παράκαμψη αριστερά θα σας οδηγήσει στην Αχλαδερή. Το χωριό αποτελείται από τρεις οικισμούς, την Αχλαδερή (που είναι χτισμένη στο λόφο Φακίθι), τα Περιβόλια και τις Συκιές. Τα σπίτια του χωριού έχουν πολύ ωραία θέα προς τον κάμπο και το Αλιβέρι, αλλά, ο οικισμός είναι γνωστός κυρίως για το επίνειό του, την παραλία της Κορασίδας. Ωστόσο, κάντε μια στάση εδώ για να δείτε τη Μονή του Αγίου Ιωάννου Καρυών, που βρίσκεται στον οικισμό Συκιές, 7 χιλιόμετρα από τον κεντρικό δρόμο, σε τοποθεσία με καρυδιές και κυπαρίσσια, αλλά και τρεχούμενα νερά. Ο ναός χρονολογείται από τις αρχές του 17ου αιώνα και έχει υπέροχες τοιχογραφίες. Χαρακτηριστικοί είναι οι τέσσερεις μαρμάρινοι κίονες που είναι ενωμένοι μεταξύ τους με δοκάρια και στηρίζουν τους θόλους. Υπάρχουν, ακόμη, πολλά αρχιτεκτονικά στοιχεία που θα κερδίσουν το ενδιαφέρον των πιο ειδικών.

Στις παραλίες της Οκτωνιάς και της Αχλαδερής

Κάλαμος

Κακά τα ψέμματα, οι εκδρομείς του Σαββατοκύριακου έχουν επιλέξει αυτή την πλευρά της Εύβοιας για τις υπέροχες και διαφορετικές μεταξύ τους παραλίες. Η μεγαλύτερη και εντυπωσιακότερη είναι αυτή της Μουρτερής, που συνεχίζεται για ατελείωτα χιλιόμετρα προς την Κύμη από τη μία πλευρά, και προς τον Άγιο Μερκούριο από την άλλη. Ο μικρός παραθαλάσσιος οικισμός με το όνομα “Μουρτερή” είναι χτισμένος στα ανατολικά των εκβολών του ποταμού Νηλέα, που καταλήγει στη θάλασσα μέσα από μια διαδρομή, γεμάτη καλαμιές και πλατάνια. Η πρόσβαση στην ακτή γίνεται τόσο από την Οκτωνιά, μέσω μιας διαδρομής με μοναδική θέα προς τη θάλασσα, όσο και από τον κάμπο, μέσα από τρία γραφικά χωριουδάκια, το Πυργί, το Οριό και τη Μυρτέα (Μουρτάρι). Το χαρακτηριστικό της Μουρτερής, που θεωρείται από τις ωραιότερες παραλίες της χώρας μας, είναι η αίσθηση της απλωσιάς που προσφέρει εξαιτίας του πλάτους της. Είναι σίγουρο ότι, αν την προτιμήσετε για κολύμπι, δεν θα αισθανθείτε, σε καμία περίπτωση, την ασφυξία που δημιουργούν οι πολύκοσμες αμμουδιές τουριστικών προορισμών. Το γεγονός ότι δεν είναι εκμεταλλεύσιμη με την κακή έννοια της οικιστικής ανάπτυξης και του φαινομένου “ομπρέλα – ξαπλώστρα” την κάνει ακόμη πιο ελκυστική. Προσοχή, όμως, στα νερά της, καθώς βαθαίνουν απότομα και δεν προσφέρονται για επιπολαιότητες. Στη Μουρτερή υπάρχει μικρή τουριστική υποδομή, λίγα ενοικιαζόμενα δωμάτια και ταβέρνες με προσεγμένο φαγητό.

Αχλαδερή
Ο Άγιος Μερκούριος ή “Μαρκούρι” που βρίσκεται ανατολικότερα και είναι ουσιαστικά προέκταση της Μουρτερής, είναι μια ακόμη πιο παρθένα αμμουδιά, ιδιαιτέρως χορταστική στο μάτι. Από εδώ, όμως, η πρόσβαση στις παραλίες που βρίσκονται ανατολικότερα δεν είναι το ίδιο εύκολη. Στις  παραλίες του Μπουρνιά (ιδανικό αλιευτικό καταφύγιο), στις Γράβες και στην Αϊλή θα σας οδηγήσουν χωματόδρομοι που διακλαδώνονται από το δρόμο του Καρβουνίου. Στο γύρισμα του ακρωτηρίου της Πούντας, εκεί που ουσιαστικά τελειώνει ο χωματόδρομος στο Καρβούνι, θα βρεθείτε μπροστά σε μία από τις ομορφότερες μικρές παραλίες της Εύβοιας. Πρόκειται για το Καλάμι, που για να το απολαύσετε θα πρέπει να κατεβείτε ένα απότομο μονοπάτι 200, περίπου, μέτρων ή, αν έχετε τη δυνατότητα, να το προσεγγίσετε με σκάφος από τη θάλασσα. Θα κολυμπήσετε σε καταγάλανα και πεντακάθαρα νερά και θα ξαπλώσετε σε ένα ψιλό πολύχρωμο στρώμα από μικρά βότσαλα, που μαζί με τους εκπληκτικούς σχηματισμούς των βράχων μέσα στη θάλασσα, συμπληρώνουν ένα σκηνικό που σπάνια συναντάς στο νησί. Η γύρω περιοχή δείχνει σχεδόν αφιλόξενη και διαθέτει μια άγρια ομορφιά, με τους θεόρατους βράχους που υψώνονται πάνω από τη θάλασσα να μην ταιριάζουν σε υψοφοβικούς. 


Από το Καλάμι διακρίνει κανείς εύκολα τις άλλες δύο ιδιαιτέρου φυσικού κάλους παραλίες της περιοχής, την Κορασίδα και τον Κάλαμο. Η Κορασίδα είναι το επίνειο της Αχλαδερής. Η παραλία της εκτείνεται για εκατοντάδες μέτρα σε μια περιοχή που αναπτύσσεται αμφιθεατρικά πάνω από τη θάλασσα και αρχίζει να αποκτά, τα τελευταία χρόνια, τουριστική υπόσταση. Εδώ θα βρείτε αρκετά ενοικιαζόμενα δωμάτια και θα απολαύσετε το μπάνιο σας σε μια πλατιά ακτή με βότσαλα και άμμο, που βρέχεται επίσης από τα νερά του Αιγαίου.
Ειδυλλιακή είναι η τοποθεσία που φιλοξενεί τον μικρό οικισμό του Καλάμου, λίγα χιλιόμετρα νοτιότερα. Για να φτάσετε ως εδώ θα πρέπει να επιλέξετε την δεξιά διακλάδωση στον οικισμό Περιβόλια της Αχλαδερής. Θα βρεθείτε μπροστά σε έναν πολύ όμορφο κολπίσκο, με μια πολύ όμορφη αμμουδιά και λίγα κτίσματα που είναι, κυρίως, ενοικιαζόμενα δωμάτια και ταβέρνες. Η μεγάλη αμμουδιά τελειώνει στα βράχια, πίσω από τα οποία βρίσκεται μια ακόμη, μικρότερη και πιο ήσυχη αμμουδιά.

Πως θα πάτε

Οδικώς, θα ακολουθήσετε τη διαδρομή από τη Χαλκίδα προς Αλιβέρι και από εκεί βόρεια για Κύμη. Περίπου 20 λεπτά μετά τη διασταύρωση για Κάρυστο, φτάνετε στο Αυλωνάρι. Τα λεωφορεία των ΚΤΕΛ αναχωρούν για τα χωριά της ανατολικής Εύβοιας από το σταθμό της οδού Λιοσίων και η βασική τους διαδρομή είναι η προαναφερθείσα.

Τι θα φάτε

Αν είστε τυχερός, θα φάτε πίτες με σπανάκι, φέτα και διάφορα χόρτα της περιοχής. Δοκιμάστε το τοπικό λουκάνικο με πορτοκάλι. Σπεσιαλιτέ είναι και ο τραχανάς, γλυκός και ξινός, η πηχτή, η τοπική φέτα, παραδοσιακό μέλι, αλλά και γλυκά του κουταλιού.

Τι θα αγοράσετε

Παραδοσιακές πίτες, τυρί φέτα, τραχανά, λουκάνικα με πορτοκάλι, θυμαρίσιο μέλι, αλλά και κεντητά χειροτεχνήματα από τις λιγοστές γυναίκες που απέμειναν να δουλεύουν στο χέρι. Επίσης, είδη λαϊκής τέχνης του αργαλιού.

Διαμονή

Λίγα καταλύματα υπάρχουν στη Μουρτερή και στην Οκτωνιά, περισσότερα στην Αχλαδερή και τον Κάλαμο. Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τον Δήμο Αυλώνος.

Αυλωνάρι Ευβοίας - Χρήσιμα Τηλέφωνα

Δήμος Αυλώνος; 22230 32340
Αστυνομία: 22230 22200
Κέντρο Υγείας Αλιβερίου: 22230 22222
ΚΤΕΛ Αυλωναρίου: 22230 31302

mobilepornxtube agiad mobile18porn amateurtubesexporn freexmobileporn hardxxxmobileporntube mobilefacetubeporn mobilefoxporn mobilefuckporn mobilehardsexporn mobilejizzsexporn mobilepornvidx mobilepornvidz mobilepornxnxxtube mobilesexteenporn mobiletaxiporn mobilexporntube mobilexxxsexporn
/** **/